Alu-LaserPlus® rörsystem
För värme och vatten
Roth Alu-LaserPlus® är en milstolpe med tanke på den nya installationstekniken i VVS-branchen. Mot bakgrund till de växande kraven på moderna och flexibla installationer har Roth utvecklat detta nya system med utgångspunkt i de bästa och mest moderna materialen och sammanfogningsteknikerna.
Basprodukten i systemet är ett Alu-LaserPlus® rör. Ett 5-skiktsrör som tar vara på de bästa egenskaper från Pe-Xc rör och metallrör.
Kopplingarna till systemet är baserat på den kända presstekniken, vilken är installationsvänlig och som ger det absolut säkraste fogningsresultatet.Teknisk beskrivning
Alu-LaserPlus® röret är en högvärdig kvalitetsprodukt speciellt utvecklad för värme, kyla och tappvatten. Unikt för Roth Alu-LaserPlus® rör är aluminiummanteln som är lasersvetsad för bästa toleransnoggrannhet och homogenitet.
Röret är uppbyggt av två lager PE-RT-rör med ett lager av aluminium emellan. Tack vare PE-RT-rörens flexibilitet och följsamhet, blir Alu-LaserPlus® röret marknadens smidigaste rör att arbeta med.Produktionen är kvalitetssäkrad enligt ISO 9001 samt övervakad av ett flertal kontrollorgan.
Roth Alu-LaserPlus® röret har många fördelar:
> Universalrör för värme, kyla och tappvatten
> God värme- och tryckstabilitet. Max. temp. 95°C, max. tryck 10 bar
> Aluminiummanteln ger diffusionstäthet och stabilitet
> Lasersvetsad aluminiummantel för bästa toleransnoggrannhet och homgenitet
> Liten längdutvidgning
> Låg vikt
> Korrosionsfritt
> Låga motståndstal, inga avlagringar av galvanisk eller kemisk korrosion
> Hög slaghållfasthet
> God åldringsbeständighet
Märkning och typgodkännande:
Roth Alu-LaserPlus® rör är märkt med följande uppgifter vid varje meter:
> Tillverkare och rörtyp
> Material och rördimension (ytterdimension och godstjocklek)
> Max. driftstryck, max. temperatur
> Godkännandenormer och tillverkningstidpunkt
> Angivelse av varje meter
Roth Alu-LaserPlus® rörsystem i dimensioner 16-63 mm är tilldelat Swedcert typgodkännandenummer TG 0797.
Tekniska data
Temperaturgränser
Alu-LaserPlus® rören och PPSU-kopplingarna klarar de hårda miljöer som råder på byggarbetsplatsen. När pressning sker av rördelarna ska omgivande temperatur vara -10 till +40ºC.
Pressmaskinerna med batteri ska ej användas under -10ºC.
Lägsta driftstemperatur är -20°C.
Vid låga temperaturer ska röret skyddas mot stötar.
Densitet 0,946 g/cm³ Brottstyrka 23 N/mm² Diffusionstäthet < 0,1 mg/ld Minsta böjningsradie vid 20°C 5 x diametern Värmeledningsförmåga 0,40 W/K-m Längdutvidgningskoefficient 0,025 mm/(m.K) Upphängning, fixering och längdutvidgning
Även om rören och kopplingarna har väldigt låg vikt är det viktigt att se till så att rörstråk och schaktledningar klamras ordentligt. Sammantaget med vatteninnehåll kan vikten bli avsevärd. Se data i tabellen härintill.Dimension (mm)
Rörets vikt (gr/m)
Vatteninnehåll (l/m)
Totalvikt (gr/m)
16
126 0,113 256 20 166 0,201 376 26 278 0,314 593 32 348 0,531 883 40 528 0,855 614 50 738 1,385 223 63 1090 2,289 3380
Alu-LaserPlus® rören har väldigt låg längdutvidgning pga. temperaturskillnader. I längre stråk och stigarledningar kan det vara nödvändigt att anordna s.k expansionslyror som kan ta upp de längdvariationer som uppstår under drift.
Rör och kopplingar kan också påverkas av andra material, t.ex. PEX-rör som har en betydligt större längdutvidgning. Sådana installationer bör studeras extra noga och eventuellt kan det vara nödvändigt att installera expansionslyror eller kompensatorer för att inte rör eller kopplingar kan ta skada.
Generellt om AluLaser-Plus® rörsystem
Systemgaranti
Roth Nordic garanterar systemets tillförlitlighet under förutsättning att följande punkter uppfylls:
1. Både rör och koppling tillverkas av Roth. Kopplingar och rör från olika tillverkare får ej kombineras.
2. Systemet projekteras och installeras enligt anvisningarna.
3. Dokumenterad provtryckning är utförd.
Presskopplingar i PPSU
PPSU är ett relativt nytt plastmaterial för VVS- och processindustrin. Tidigare har det använts inom rymdindustrin vilket borgar för den höga kvalitén. PPSU har en oslagbar beständighet mot alla former av korrosion oavsett om det är spännings- eller utmattningskorrosion. Roths sortiment består av presskopplingar och formstycken av alla varianter från dimension 16 upp till 63 mm.
Materialegenskaper
> Material: Polyphensylsulfon (PPSU)
> Längdutvidgningskoefficient 0,056x10-3 mm/K
> Sträckspänning 99 Mpa
> Slagstyrka 694 J/m
PressCheck®
Erfarenheten visar att presskopplingar av olika fabrikat ofta kan hålla helt tätt under en provtryckningsprocedur, utan att de varit pressade med verktyg. Roth presskopplingar kallar vi för PressCheck®.
Namnet Presscheck® kommer ifrån den unika egenskapen att de är konstruerade för att garanterat läcka om de inte är pressade. Med PressCheck® finns det alltså ingen risk att en koppling som man har glömt att pressa plötsligt ger efter av trycket och släpper. För att kontrollera att alla kopplingar i en anläggning är pressade ska man göra en täthetskontroll innan provtryckning.
UV-beständighet
Plastkomponenterna i Roth Alu-LaserPlus® rörsystem ska skyddas från direkt UV-ljus och solstrålar. Ett enkelt sätt att göra detta på är att använda skyddsrör eller isolering som täcker både rör och koppling.
Vid uppgångar till radiatorer kan Roth radiatorböjstöd användas. Som riktvärde anses exponering för direkt UV-ljus maximalt uppgå till 20h/år.
Kemisk beständighet
OBS! Användande av lösningsmedel, läckagespray/gas eller liknande som innehåller skadliga ämnen kan skada både rör, ventiler, väggenomföringar och packningar. Produkter som polyuretanskum, smörjmedel, läckagespray, rengöringsmedel men även tillsatsmedel för frysskydd mm. ska noggrant övervägas och kontrolleras på dess innehåll före användande.
Vi gör er uppmärksamma på att användandet av icke godkända produkter gör att vårt garantiåtagande bortfaller. Det finns dock en rad produkter på marknaden som är godkända för användning på PEX och PERT rörsystem i samband med märkning och läckagesökning. Kontakta Roths tekniska support om det råder tvivel kring dessa medel. För övrigt skall inte röret installeras i starkt korrosiva miljöer. Skador till följd av detta kan uppkomma långt efter garantitiden.
Du som installatör ska alltså vara mycket uppmärksam och försäkra dig om att följande produkter inte har en negativ inverkan på rör och kopplingar:
> Läckagespray
> Märkpennor
> Tillsatser till media i röret
> Miljö och ämnen utifrån
Kopplingar av metall som kan komma i kontakt med mur- eller putsbruk, betong och liknande ska skyddas med skyddsrör, isolering eller plastfolie.
Pressverktyg/pressbackar
Vi rekommenderar användning endast av pressverktyg ur Roths produktsortiment. Dessa verktyg är testade i enlighet med DVGW och omfattas därför av systemgarantin. Om du är osäker på lämpligheten på befintliga verktyg ska du kontakta Roths tekniska support. Används andra, icke rekommenderade pressmaskiner, hamnar detta utanför Roths garantiåtaganden.
> Använd alltid press- och ringbackar av fabrikat Roth med profil Roth.
> Vid pressning av övergångskopplingar till koppar eller rostfritt skall backar med profil V användas.
> Ringback används till dimension 40, 50 och 63 mm.Verktygsunderhåll och användning
De pressverktyg som ingår i Roths sortiment är av högsta kvalitet. För att garantera maximal livslängd och hållbarhet samt garanterad kvalitet i varje pressning tillverkas de med hjälp av modernaste tillverknings- och bearbetningsmetoder. Även pressbackar, ringbackar och backhållare håller samma höga kvalitet. Dock måste det uppmärksammas att varje enskild maskin och back måste kontrolleras regelbundet genom professionell kalibrering.
För att säkerställa korrekt funktion och säkerhet för varje enskild pressning är villkoret att verktyg och tillbehör granskas och kalibreras i samband med det planerade årliga underhållet. Så upptäcks felaktigheter och brister i utrustningen som kan leda till behov av reparation eller utbyte.
Om det planerade underhållet inte omfattar översyn av verktygen kan detta leda till kostsamma skador och farliga installationer.
Slitna eller skadade verktyg kan vid pressning gå sönder. Flygande delar kan i sådana situationer utgöra betydande fara.
Skador på verktygen kan uppstå genom oförsiktig användning, t.ex. att man försöker pressa en koppling som presskäften/slingan inte är gjord för. Genom detta kan verktyget utsättas för större krafter än vad det är avsett för. Verktyg som utsätts för allt för stora krafter och/eller ej servas regelbundet ska ses som en säkerhetsrisk. Användandet under sådana förhållanden ska därför anses som missbruk.
För säker installation måste följande anvisningar iakttas:
> Det årliga underhållsintervallet av verktygen måste följas
> Felaktiga eller skadade verktyg får inte användas och ska levereras till en servicepartner för översyn
> Regelbunden okulärbesiktning av verktygen i det dagliga arbetet ser till att identifiera eventuella skador (t.ex. sprickor) i tid
> Denna anvisning för Roth Alu-LaserPlus rörsystem måste följas.
Som systemleverantör understryker vi att de risker som föreligger ska iakttas och rekommendationerna kring val av verktyg från andra leverantörer skall respekteras.
Upphängning och fixering
Alu-LaserPlus® röret ska klamras enligt nedanstående figurer. Mått enligt angivelser i bild och text här intill ska innehållas!
I figurerna anges Fixeringspunkt (FP) och glidpunkt (GP). Här avses med fixeringspunkt en infästning som är så stabil att längdutvidgningen i röret tvingas från fixeringspunkten åt båda håll. Glidpunkter är klammer där röret tillåts att glida i båda riktningar. Avståndet mellan två FP fixeringspunkter) ska vara max 9 m. Fixeringspunkter bör ej vara fastsatta direkt på kopplingar.Avstick från stråk
Varje avstick från huvudledning i stråk och schakt bör efterföljas av en glidpunkt (GP) minimum en meter från kopplingen.
Beräkning av expansionslyror
Vid korrekt beräkning och installation av fixerings- och glidpunkter fungerar dessa som upptagning av Roth Alu-LaserPlus® rörets längdutvidgning. Vid installation av rören i Z eller U mönster med mellanstycke enligt beräkningsformel fungerar dessa också som kompensationselement för rörutvidgningen.
Beräkning av mellanstycke:
Ssa = c x √da x ΔL
där:
Ssa = Längd på mellanstycket (mm).
c = 33 ( konstant ).
da = Utvändig diameter på Roth Alu-LaserPlus® rör.
L = Längdutvidgningen (mm).
Exempel:
L1 = 8 m
L2 = 8 m
da = 32 mm (Ø32mm Alu-LaserPlus® rör)
Δϧ = 40 K
c = 30
ΔL1= 0,025 mm/m·K · 8 m · 40 K = 8 mm
ΔL2 = 0,025 mm/m·K · 8 m · 40 K = 8 mm
Ssa = 30 x √32 mm x 8 mm
Längd på mellanstycke = 478 mm
Brandskydd
BBR ställer krav på att rörgenomföringar i brandcellsbegränsande byggnadsdelar ej får försämra brandmotståndet mellan byggnadsdelar.
Detta betyder att brandtätningar av produkter som är typgodkända (bl.a. Hilti) skall användas. Kontakta räddningstjänsten eller brandinspektionen på din ort för att försäkra dig om lämpligast utförande.
Väggkonstruktion med beklädnadsskivor på stål- eller träreglar.
Rörförläggning
Roth Alu-LaserPlus® har en hög formstabilitet. När röret böjs stannar det kvar i böjningen utan att sträva till att räta upp sig.
Vid förläggning av Alu-LaserPlus® rör är det trots detta viktigt att röret förankras ordentligt längs hela sin utsträckning. Rekommenderad fastsättning med klamrar eller rörhakar framgår av vidstående figurer.
Var uppmärksam på att eventuellt skyddsrör ska fixeras med klamrar så att skyddsröret hålls intakt. Använd aldrig najtråd eller dyl.
I produktsortimentet finns de erforderliga fästdetaljer och verktyg som du behöver för att utföra en fullgod installation med Roth Alu-LaserPlus® rörsystem.
Vid förläggning av tappvatten (kallt och varmt vatten för hygien) rekommenderas isolerade rör-i-rör för att säkerställa att föreskriven temperatur på vattnet innehålls vid varje tappställe. Se temperaturdiagram.När rören bockas måste man vara uppmärksam på att bockningen inte blir allt för snäv. varje dimension har en „minsta bockningsradie“. Använd bockningsfjäder motsvarande rördimension!
För att säkerställa att rör och skyddsrör hålls intakta måste man vara uppmärksam på att undvika skarpa kanter. Skarpa kanter skadar röret!
Håltagning ska vara minimum 2 mm större än rörets/skyddsrörets diameter.
Vi rekommenderar att rörfixturer, rörböjningsstöd används vid böjar och spikskydd används vid genomgångar.
Den minsta möjliga bockningsradie är 5 x diametern på rör och skyddsrör.
Installation
Täthetsprovning och provtryckning
Efter installation med Roth Alu-LaserPlus® rörsystem skall alltid en täthetsprovning och provtryckning utföras. Dessa tester ska utföras med vatten. Om luft används som provtryckningsmedia ska Sprängämnesinspektionens (SÄI) bestämmelser iakttas.
Täthetsprovning av PressCheck® läckageindikering
Roth PressCheck® presskopplingar är försedda med en läckageindikator. Denna är konstruerad så att kopplingen ofelbart läcker ut vatten när systemet trycksätts under täthetsprovningen om kopplingen inte har pressats. Många andra typer av presskopplingar kan faktiskt hålla tätt under täthetsprovning, trots att de inte har pressats!
Innan provtryckningen påbörjas görs en kontroll att alla kopplingar är pressade genom att trycksätta ett vattenfyllt, avluftat system med ett tryck på 1,5 bar. Om trycket inte har fallit efter 10 minuter finns det garanterat ingen koppling i systemet som inte är pressad. Om temperaturen är under +5°C ska frysskyddsmedel tillsättas till vattnet för provtryckningen. Använd endast frysskyddsmedel som kan godkännas för PEX-rör.
Provtryckning av hela anläggningen
När täthetskontrollen är gjord med godkänt resultat ska anläggningen provtryckas. Provningen skall ske med ett provtryck av 1,5 gånger det beräknade drifttrycket (15 bar för tappvattensystem och 9bar för värmesystem). Avvakta att temperaturer ska utjämnas och att plastmaterialen ska stabiliseras, ca. 30 min. Därefter startar provningstiden i minst 10 minuter. Under denna tid ska trycket inte förändras.
Dokumentation på täthetsprovningen skall upprättas, läs her: Roth protokoll för täthetsprovning och provtryckning.
Mekanisk åverkan
Om du upptäcker att röret är skadat, deformerat eller liknande ska det inte användas! Sådana skador kan försvaga röret så att det med tiden inte håller för påfrestningarna av tryck och temperaturer.
Dimensionering av värmesystem
En noggrann dimensionering av värme- och kyl system bör utföras med hjälp av de beräkningsprogram som finns tillgängliga på marknaden. I dessa program skall då Roth Alu-LaserPlus® rörets innerdimension användas samt även Alu-LaserPlus® rörets råhetstal som är 0,0005. Vid manuell beräkning kan tryckfallsdiagram på sidan 4 användas men betänk att anläggningens totala tryckfall skall stå i relation till vald cirkulationspump samt att vattenhastigheter över 2.0 m/s ej överskrides.
Exempel:
En matarledning till en shuntgrupp skall dimensioneras:
P = 30,0 kW
Δt = 15°C
Längden = 30 meter (tillopp och retur)
Vattenflöde = 30000 x 0,86/15°C = 1720 l/h
Gå in i diagrammet och välj Roth Alu-LaserPlus® rör dim. 40 mm vilket ger ett tryckfall av 0,095 kPa/m
Dimensionering av tappvattensystem
Vid dimensionering av tappvattensystem med Alu-LaserPlus® rör kan två olika beräkningsmetoder användas. Dessa kallas allmänt schablonmetoden och beräkningsmetoden.
Schablonmetoden
Denna metod är tillämpbar mestadels för mindre anläggningar typ enfamiljshus, mindre flerfamiljshus, kontor eller liknande byggnader där endast kök och hygienutrymmen är anslutna.
Beräkningsmetoden
Denna något mer avancerade metod skall användas i större installationer där ett högt sannolikt flöde kan förväntas. Metoden skall även användas vid projektering av höga byggnader med tanke på tillgängligt tryck i förbindelsepunkten samt där det summerade normflödet bör sättas lika med det sannolika flödet. Tabeller och diagram i denna projekteringsanvisning kan även användas vid beräkningsmetoden.
Val av rördimension för en tappvattenanläggning är avhängig av bl.a. följande:> vattenhastighet
> tryckfall i rörsystemet
> tillgängligt tryck i förbindelsepunkt
> statisk höjd på anläggningen
> erforderligt minsta tillgängligt tryck för blandare
> vattenförbrukning
Beräkning av tryckförluster
De sammanlagda tryckförlusterna i ett rörsystem beräknas genom att lägga ihop summan av totala tryckförlusterna i rörledningen (R) med summan av engångsmotstånden.
Δp = (l x R + ƩZ)
Δp = Totalt tryckfall [Pa]
Z = Engångsmotstånd [-]
R = Rörmotstånd [Pa/m]
l = Rörlängd [m]
Engångsmotstånden beräknas för varje rördel med hjälp av rördelens Z-värde, vattenhastigheten genom rördelen och vattnets densitet, enligt formeln:
Z = ȿ x v² x ȿ/2
ȿ= Zätavärde [-]
v = Vattenhastighet [m/s]
ȿ = Densitet [kg/m³]
Z-värden återfinns för de olika rördelarna i tabellen nedanSteg 1. Normflöden
Oavsett om dimensionering enligt schablon- eller beräkningsmetod användes skall en summering av samtliga normflöden (tappställen) utföras. Börja med att identificera samtliga tappställen enligt nedanstående tabell.Steg 2. Sannolikt flöde
Efter summering av normflöden skall ett sannolikt flöde bestämmas. Grunden till detta är att det ej är troligt att samtliga tappställen är öppna samtidigt. Nedanstående tabell visar det sannolika fl ödet i förhållande till summerade normflöde.
Med hjälp av detta flöde kan utgående kall- och varm vattenledning dimensioneras.Steg 3. Dimensionering av kopplingsledningar
Med kopplingsledning avses ledning från fördelning till enskilt tappställe och är alltid baserat på normflödet. Tabell är baserad på kopplingsledningens längd, tryckfall och eventuell risk för tryckslag.
Exempel:
En diskbänk med normflöde 0,2 l/s skall anslutas och ledningssträckan är 12 meter. Vi väljer i detta fall Roth Alu-LaserPlus® rör 16 X 2 mm för både kall- och varmvatten.Steg 4. Dimensionering av fördelningsledningar
Med fördelningsledning avses ledning som försörjer mer än ett tappställe med undantag av ledning som försörjer endast ett enskilt badrum. En sådan ledning kan betraktas som kopplingsledning och dimensioneras således för sitt högsta normflöde. Vidstående tabell är baserad på schablonmetoden och rimliga vattenhastigheter för att begränsa tryckfallet. En överslagsberäkning bör dock utföras med tanke på tillgängligt tryck i förbindelsepunkten, höjdskillnad till det överst belägna tappstället samt tryckförluster i armaturer.
Exempel:
En fördelningsledning som försörjer en stam i ett flerfamiljshus skall dimensioneras. Normflödet på kallvatten är 6,1 l/s samt för varmvatten 2,8 l/s.
Enligt tabellen väljer vi dimension 26 x 3,0 för kallvatten samt dimension 20 x 2,0 för varmvatten.Väntetid för tappvarmvatten:
För att förhindra långa väntetider på tappvarmvatten från beredare fram till tappstället kan en varmvattencirkulationsledning (VVC) med tillhörande pump installeras. Enligt BVL rekommenderas en max väntetid av 10 sekunder.
Ur vidstående tabell framgår väntetiden i sekund per meter vid olika dimensioner och vattenfl öden.
Exempel:
Från varmvattenberedaren fram till det längst bort belägna tappstället är det 15 meter dim. 26 x 3,0 med ett flöde av 0,8 l/s samt 7 meter av dimension 16 x 2,0 med ett flöde av 0,2 l/s.
Väntetiden blir då 15 meter x 0,39 sek./m + 7 meter x 0,58 sek./m = 9,9 sekunder.
Tryckfallsdiagram Alu-LaserPlus® värme och kallvatten
Värmeisolering av Alu-LaserPlus® rör
Enligt BBR 9.232 och 9:234 så skall tappvarmvatten- och värmeinstallationer utformas så att tillförd värme så långt som möjligt kan nyttiggöras vid tappställen, alternativt i de utrymmen som skall värmas.
Kravet är uppfyllt om temperaturfallet vid fram- respektive returledningen är högst 1 K. Härvid kan bortses från tappvarmvatten-ledningar utan cirkulation, med di <20 mm, om de är förlagda i uppvärmt utrymme. Vidare så gäller att värmeledningar i ett rum bör anordnas så att den okontrollerade värmeavgivningen till rummet inte överstiger 25 % av den till rummet tillförda värmeeffekten.
För att dessa krav skall uppfyllas måste bestämning av nödvändig isolertjocklek utföras. Dessa beräkningar är komplicerade och utföres enklast med hjälp av ett av många beräkningsprogram som finns tillgängliga på marknaden t.ex. Parocs Tekniber.
Kondensisolering av Alu-LaserPlus® rör
Då kalla ledningar passerar lokaler med högre temperaturer finns risk för kondensutfällning på röret. De faktorer som avgör om kondens kommer att falla ut på röret är rörets yttemperatur samt den omgivande luftens temperatur och relativa fukthalt. Genom att isolera röret så att yttemperaturen överstiger den omgivande luftens daggpunkt kan kondensation undvikas.
Noggranna beräkningar kan utföras med beräkningsprogram av typ Parocs Tekniber men i de fall luftens relativa fuktighet ej överstiger 60% och temperaturskillnaden mellan medium och omgivning inte är högre än 15°C kan ledningarna generellt isoleras enligt tabellen.Rördiameter mm Isolertjocklek mm 20-50 20 50-100 40 Värmeavgivningsdiagram
I diagrammen nedan redovisas effektavgivningen per meter AluLaserPex® rör.
Relaterade produkter
Alu-LaserPlus® rör
Alu-LaserPlus rör®, 3,2 meter raka längder
Alu-LaserPlus rör®, 5 meter raka längder
Alu-LaserPlus® rör med 13 mm isolering
Alu-LaserPlus® rör i rör
Alu-LaserPlus® rör med 9 mm isolering
Alu-LaserPlus® rör i rör
Alu-LaserPlus® rör i rör
Alu-LaserPlus® rör med 20 mm isolering
- Tillbaka til Alu-LaserPlus® rör
ROTH Sverige AB · Tlf. +46 4053 4090 · E-mail: service@roth-sverige.se